Lees ervaringen

Inmiddels heb ik in de afgelopen 22 jaar meer dan 500 mensen begeleid. Tijdens een recente evaluatie kwam ik tot de ontdekking dat het vaak gaat over gedrag, het effect en het gevolg. De sleutel zit vaak in verandering van gedrag, waardoor het effect en gevolg veranderen.
Lees hier mijn ervaringen.
Ik heb geprobeerd aan de hand van mijn ervaring, om de overeenkomsten voor u in kaart te brengen. Voor deze gelegenheid noem ik ze even Simon, Eva en Bert.
Wat was hun grootste probleem, de grootste worsteling?

  1. Simon kan ik het beste omschrijven als een intelligente, empathische, ontvankelijke en bescheiden man. Hij is bestuurder in een ziekenhuis. Simon voelt zich vaak zelfverzekerd, maar in een aantal gevallen met bepaalde mensen juist niet. Simon benaderde mij omdat hij wilde leren om zijn gedrag en reactie-wijze te veranderen, met name met bepaalde dominante personen. Hij wilde door ander gedrag meer invloed hebben op anderen en het resultaat. Ook wilde hij leren om effectiever om te gaan met lastige karakters of mensen die in zijn allergie zitten of botsende persoonlijke waarden hebben. Simon had last van een beperkende overtuiging; een stem in zijn hoofd die hem kleineerde. Met name in een hiërarchische setting met een voorzitter die autoritair en directief karakter vertoonde, had hij daar last van. Simon maakte zichzelf klein als hij op tegenstand, tegenwerking stuitte.
    Transitie: Simon kwam bij mij de eerste keer binnen als ‘junior’ bestuurder en sloot het traject af als ‘senior’ bestuurder, qua gedrag en impact.
  2. Eva kwam als een bescheiden, ingetogen vrouw mijn spreekkamer binnen. Non-verbaal toonde zij een ‘zelf ondermijnende lichaamshouding’. Ik maakte terloops een foto met mijn smartPhone en liet haar het resultaat zien. Na het vertonen van haar blinde vlek kwam haar ontwikkeling vrijwel direct al in beweging. Zij was zoekende in haar leidinggevende rol, maar ook richting de directie waar zij aan rapporteerde en waar zij mee vergaderde. Terwijl zij wel weet wat zij wil. Aan de hand van wat oefeningen stelden we vast dat zij de neiging had om in conflictsituatie liever de weg van vermijden of toegeven te kiezen wanneer het te moeilijk wordt. Al na 3 sessies groeide zij en kon ze zich zelfverzekerder profileren en was ze zichtbaar in plaats van ingetogen of afwachtend. Ook volgens haar collega’s werd haar impact en invloed zichtbaar.
  3. Bert, kwam via zijn werkgever bij mij terecht. Zijn werkgever ontving regelmatig klachten van klanten over Bert. Grootste probleem was dat Berts werkgever hem niet meer kon detacheren voor opdrachten. Bij vrijwel ieder kennismakingsgesprek werd Bert op basis van de eerste indruk afgewezen. Zijn werkgever had een probleem, maar Bert ook, namelijk de continuïteit van zijn baan stond op het spel. Door zijn vocale-, non-verbale verbale en verbale communicatie wekte hij de indruk dat hij niet gedreven, gemotiveerd, geïnteresseerd en betrokken was.Zeker tijdens vergaderingen waarin Bert anderen mee moest krijgen voor zijn plannen en ideeën op directie niveau moest acteren, stuitte zijn gedrag op weerstand. Hij had geen respect en vertrouwen meer bij zijn opdrachtgevers, maar vaak wel op de afdeling die hij tijdelijk vertegenwoordigde. Zijn thema was profilering en zakelijke uitstraling. Hij stelde zich te bescheiden, te nadenkend en stil op. Hij was op cruciale momenten niet zichtbaar. Mensen vonden hem traag, besluiteloos, onzeker of niet serieus.

“Bert mag sneller reageren, meer betrokkenheid tonen, enthousiaster reageren, en meer overtuigen in de zin van initiatief en sturing geven tijdens gesprekken, en de regie pakken”, luidde de opdracht van zijn werkgever.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik tijdens een van de sessies een rollenspel met hem deed. Een praktijksituatie nabootste, waarbij hij zichzelf in de ‘spiegel’ kon terugkijken. Het kwartje was onmiddellijk gevallen, hij was zich kapot geschrokken, vertelde hij later. Gelukkig was Bert leergierig en ontvankelijk.
Herken jij in het geval van Simon, Eva of Bert bepaalde overeenkomsten?
Dan nodig ik je uit om voor een kennismaking, waarin ik je vertel hoe je in 100 dagen en 10 uur coaching je impact kunt vergroten.
Bel rechtsreeks: 06-5432.3653 of mail: frank@mgicoaching.nl
Of lees verder over andere ervaringen.