Wat je van anderen kunt leren om stress beter te hanteren en zo een Burn-out te voorkomen.

Fragment uit Sigmund van Peter de Wit (Volkskrant)

Client: “ik werk tegenwoordig parttime.”

Dokter Sigmund: “heb je nu minder last van stress?”

Cliënt: “neen, ik heb nu parttime werkstress”

Helaas zie ik de laatste jaren steeds meer cliënten die last hebben van stress en burn-out verschijnselen. Vaak hebben ze zichzelf over de kling gejaagd of zijn ze overvraagd door de omgeving.  Het is een combinatie van externe druk en het eigen gedrag zoals: alles altijd perfect willen doen, te teveel hooi op de vork nemen, geen grenzen stellen, matige werkorganisatie of een slechte werkrelatie.

We bereiken allemaal kritieke momenten in ons werk en dagelijks leven waarin we worden uitgedaagd. Dat kan prestatiedruk zijn, te weinig mankracht, moeizame relaties, geen aansluiting meer met de werkomgeving, de eigen valkuilen, teleurstellingen, tegenslag, tegenstand, te weinig ondersteuning, maar ook een doodlopende carrière. En de manier waarop we hier op reageren.

Natuurlijk stellen we ons vaak voor hoe ideaal een leven zonder stress zou zijn. Maar als we dat nastreven, heeft dat een averechtse werking op ons succes en geluk.

Niet het vermijden van stress, maar het leren omgaan met stress verrijkt je leven.

Ik reik je met dit artikel een aantal praktische handvatten aan om beter te worden in het hanteren van stress. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet.

Mentale houding

Het leven is misschien niet zo verschrikkelijk moeilijk zoals we soms denken. Meestal maken we het onszelf moeilijk. Je mentale houding heeft een krachtig effect op je vermogen om actief invloed uit te oefenen op de situatie en deze in alle rust naar je hand te zetten.

Grenzen aangeven

Gebruik je emoties als een intern alarmsysteem om je grenzen aan te geven. Hoe meer moeite je hiermee hebt, des te waarschijnlijker het is dat je stress of vermoeidheid ervaart.

Neem afstand van bijzaken

Als je de neiging hebt om op elke slak zout te leggen dan kan dat een energievreter zijn. Probeer je zo min mogelijk met bijzaken bezig te houden, tenzij dat je beroep is.

Emotie-management

Hanteer een goede methode om sterke, negatieve emoties te uiten in plaats van deze te onderdrukken of te bekritiseren. Een emotie is een activeringsenergie, die je kunt gebruiken om je reactie op de situatie te veranderen. Want dat is een keuze. 

Kweek innerlijke rust

Uit ervaring weet ik dat regelmatig mediteren helpt om onder alle omstandigheden rust en kalmte te bewaren. Door dit regelmatige te doen, kom je tot innerlijke rust, en voorkom je dat emoties je beheersen.

Flexibiliteit

Ontdek het positieve van een verandering en reageer alert. Sta open voor de kansen die een verandering creëert, en zie de kansen of hoe je ervan kunt profiteren.

Denk en handel oplossingsgericht

Richt vooral je aandacht op acties om jezelf en de situatie te verbeteren. Dit creëert een gevoel van persoonlijke effectiviteit, wat vervolgens positieve emoties opwekt. Het tegendeel is ook waar. Wanneer je je fixeert op problemen, creëer je negatieve emoties en stress, wat vervolgens de actie belemmert.

Ik heb zelf ervaren dat juist de grootste doorbraken meestal komen op de momenten dat ik het meest gefrustreerd was en vastzat. Door deze frustratie dwing je jezelf, of degene met wie je samenwerkt tot anders denken. Je gaat buiten de kaders kijken waardoor je de oplossing ziet die je daarvoor had gemist.

Zorg goed voor jezelf

Fysieke zelfzorg: houd je lichaam en geest vitaal.

Zit minder, beweeg meer. Mensen die gedurende 10 weken twee keer per week bewegen of sporten, beoordelen zichzelf positiever. Bovendien zorgt de opgewekte endorfine voor positiviteit die in mindere tijden het verschil kan maken.

Mentale zelfzorg: maak tijd vrij voor reflectie.
Breng in kaart wat de oorzaken en gevolgen van stress zijn en de manier waarop je er mee omgaat. De oorzaken kunnen zowel met het werk als met privé situaties te maken hebben. De gevolgen kunnen in allerlei klachten tot uiting komen, zoals bijvoorbeeld slecht slapen, lusteloosheid, prikkelbaarheid.

Emotionele zelfzorg: breng tijd door met mensen die je inspireren en positieve energie geven.  

En doe dingen die buiten je gebruikelijke activiteiten liggen, bijvoorbeeld: theater, sportevenement, concert.

Spirituele zelfzorg: stel vast wat betekenisvol, de moeite waarde is (of je levensdoel is) en waar je voldoening van krijgt.

Relationele zelfzorg: maak tijd vrij voor vrienden of vergroot je sociale cirkel.

Deel twijfel, onzekerheid, angst of ideeën met iemand die je vertrouwt.

Professionele zelfzorg: maak tijd vrij om (uitgestelde) zaken te voltooien. Breng werkdruk/belasting in evenwicht; neem regelmatig een pauze.

Conclusie

Stressbestendigheid kan worden ontwikkeld.

Meer weten?

Lees meer op de website over dit onderwerp.


Of neem contact op voor een gratis adviesgesprek.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *