Heb je binnenkort een sollicitatie gesprek?


Dit artikel richt zich op de acht meest belangrijke sollicitatie-tips voor sollicitanten.

1. Investeer in een onderzoek van de vacature en de potentiële werkgever.
Het succes van een sollicitatiegesprek begint met een solide basis van voorkennis, zodat je de werkgever en vacature begrijpt en de achtergrond van de mensen die jou interviewen. Hoe meer jij de werkgever begrijpt, des te beter kun je de vragen beantwoorden. Bestudeer de website en andere gepubliceerde materialen en stel vragen over het bedrijf bijvoorbeeld in je eigen netwerk.

2. Een andere sleutel tot succes is het voorbereiden van antwoorden op geanticipeerde vragen.
Verplaats je in de schoenen van de HR-manager, en stel je dan eens voor welke vragen jij zou stellen aan een sollicitant. Als je een idee hebt wat jou wordt gevraagd, kun je reacties bedenken die een brug kunnen slaan naar specifieke voorbeelden en mijlpalen of resultaten. Bereid ook reacties in verhaalvorm voor, zodat je die in het interview kunt vertellen.
3. Kleding is ook communicatie.
Als je een professionele uitstraling wilt bereiken, laat dan je kleding aansluiten, in lijn met de organisatie en cultuur. Maar laat vooral je overtuiging: ‘ze moeten me maar accepteren zoals ik ben’, maar even thuis. Misschien cliché, maar zorg dat je kleding schoon en gestreken is. Voor vrouwen hanteer ik de tip: houd accessoires en sieraden beperkt. Oh ja, dit geldt voor iedereen: indien mogelijk poets je tanden nog even.
Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek en wil je hier goed op voorbereiden? Lees meer over de training.
4. De eerste indruk.
Uit onderzoek blijkt dat werkgevers in de eerste 20 minuten van het contact kritische beslissingen nemen over de sollicitant. Het begint met de eerste indruk. En die begint eigenlijk al op de parkeerplaats, receptie of secretariaat. Werkgevers zijn vaak nieuwsgierig hoe sollicitanten hun mensen behandelen en informeren hiernaar. Als een van de medewerkers vindt dat je onbeleefd of arrogant deed en zij dat terugkoppelt, dan kan dat ook van invloed zijn. Houd er rekening mee dat de eerste indrukken in de eerste paar seconden, een interview kan maken of breken. Dus, wees goed gekleed, kom op tijd of iets te vroeg, en als je de interviewer begroet, sta rechtop, toon een kleine glimlach, maak oogcontact en maak een stevige, maar niet te stevig, handdruk. Onthoud dat een positieve houding en enthousiasme in de eerste fase van het interview van vitaal belang zijn.
5. Wees authentiek, optimistisch, gefocust, vertrouwd en concreet.
Zodra het interview begint, is de sleutel tot succes: de kwaliteit van je inhoudelijk antwoord en je gedrag. Wees echt en eerlijk wanneer je reageert op vagen ook al zijn ze lastig. Geef reacties op een manier zodat ze iets vertellen over jouw gedrag, vaardigheden en ervaring, en probeer ze af te stemmen op de functie-eisen en de behoefte van het bedrijf. Geef solide voorbeelden van oplossingen en resultaten, maar houd je reacties kort en concreet. Door je in de voorbereiding een beeld te vormen van vermoedelijk vragen en deze concreet te beantwoorden, voorkom je dat je gaat uitweiden of langdurige gaat antwoorden. Tot slot, wees nooit negatief over een vorige werkgever, baas of collega ook al was dit een slechte ervaring of relatie. Het interview gaat over jou en jouw toegevoegde waarde voor deze baan.
6. Hoe je non-verbale presentatie en gedrag, de indruk en het oordeel beïnvloeden.
Terwijl de inhoud van je antwoord van groot belang is, kan een slechte lichaamstaal op zijn minst een afleiding zijn, maar in het slechtste scenario ook een reden om je niet uit te nodigen voor het vervolg van de procedure. Effectieve vormen van lichaamstaal zijn oogcontact, solide houding, actief luisteren en knikken en een lach kan een verademing zijn. Schadelijke vormen van lichaamsstaal omvatten neerhangende schouders, gesloten houding, regelmatig naar één kant kijken of langs de gesprekspartner, met een pen spelen, wiebelen in de stoel, aan je haar friemelen, je gezicht aanraken, kauwgom kauwen of mompelen.
Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek en wil je hier goed op voorbereiden? Lees meer over de training.
7. Stel – beeldvormende – vragen.
Studies tonen aan dat werkgevers hun oordeel ook baseren afhankelijk of jij vragen stelt of niet. Dus, zelfs al is de HR-manager nog zo duidelijk in het gesprek over de job en wat er wordt verwacht, dan nog moet je een paar vragen stellen. Dit laat zien dat jij onderzoek hebt gedaan en nieuwsgierig bent. Een slimme sollicitant, bereidt vragen voor voorafgaand op het interview, en kan eventuele aanvullende vragen toevoegen die voortvloeien uit het interview.
8. Een vlucht is pas geslaagd als de landing goed is.
Bedank de interviewer(s). Zij hebben ook in jou geïnvesteerd. Begin hiermee tijdens het interview, door elke persoon die jou heeft geïnterviewd te bedanken voordat je vertrekt. Het schrijven van een ‘bedankt voor het gesprek’ e-mail kort na het interview, zorgt er niet direct voor dat je de baan krijgt, maar kan je in sommige gevallen een voorsprong geven, bijvoorbeeld op een van de andere finalisten die niet de moeite heeft genomen om een bericht te sturen.
Conclusie: Een goed sollicitatiegesprek voorbereiden en voeren vraagt onderzoek, oefening en volharding. Hoe meer inspanning je in je voorbereiding legt, des te succesvoller zal je zijn.
Tenslotte, als je wilt weten op welke manier je je het beste kunt voorbereiden, lees dan verder