Assertiever leren worden kan stress verminderen en je impact vergroten

Hoe jij met anderen omgaat, kan een bron van aanzienlijke stress vertrouwen in eigen kunnenin uw leven zijn. Assertiever leren worden kan die stress verminderen door je te leren op te komen voor je ideeën, behoeften, bezwaren of rechten zonder de gevoelens van anderen te kwetsen of jezelf te pesten. Dit zal ook je gevoel van eigenwaarde vergroten.

Assertieve communicatie is slechts een van de vele gebieden die jou niet alleen kunnen helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van de relatie met je collega’s, klanten, vrienden, familieleden of werkgever.

Wanneer je je eigen gedachten en meningen tot uitdrukking brengt, ga je je goed voelen over jezelf en dus geen behoefte meer hebben aan bevestiging of aanmoediging van anderen.

Als kind hebben velen van ons misschien geleerd zich op een bepaalde manier te gedragen, zoals: respecteer je ouders; nooit oneens zijn met een volwassene; niet forceren noch provoceren; ouders weten het het beste; je moet gehoorzamen; enzovoort.

Als volwassene heb je de mogelijkheid om te beslissen of je je blijft gedragen volgens aannames die je ervan weerhouden een assertieve volwassene te zijn.

Assertiviteit is een manier van handelen waarbij een balans wordt gevonden tussen twee uitersten: agressiviteit en onderdanigheid. 

Assertiviteit helpt in elke situatie waarin je je gevoelens uit, vraagt om wat je wilt en nee zegt tegen iets dat je niet wilt.

Assertief worden betekent zelfbewustzijn en weten wat je wilt. Achter deze kennis schuilt de overtuiging dat je het recht hebt om te vragen wat u wilt. Je geeft jezelf en jouw specifieke behoeften hetzelfde respect en waardigheid die je aan iemand anders zou geven.

Assertief handelen is een goede manier om zelfrespect en eigenwaarde te ontwikkelen.

Wanneer je je assertief gedraagt weten anderen waar ze aan toe zijn en respecteren ze jouw eerlijkheid en oprechtheid.

Doe het vooral op een eenvoudige, directe, eerlijke manier. Zonder je schuldig te voelen of je te verontschuldigen.

Wil je weten hoe je effectiever kunt worden in werk, privé en keuze situaties?
Lees hier verder